Το βελούδινο φρούτο διαθέτει εξακόσια διαφορετικά καροτινοειδή και έχει έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες που λειτουργούν ως ασπίδα σε διάφορες μορφές καρκίνου
Το βερίκοκο ή Prunus armeniaca, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, προέρχεται από την Κίνα, όπου καλλιεργείται εδώ και 4.000 χρόνια τουλάχιστον.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αυτό το γλυκό και τόσο βελούδινο φρούτο περιέχει πολλά συστατικά, τα οποία, σύμφωνα με έρευνες, μπορούν να καταπολεμήσουν τις μολύνσεις, τις ασθένειες των ματιών, τις καρδιοπάθειες καθώς και διάφορες μορφές καρκίνου.
Τα καροτινοειδή
Αυτό που καθιστά τα βερίκοκα τόσο ωφέλιμα για την υγεία είναι τα άφθονα καροτινοειδή που περιέχουν. Πρόκειται για φυτικές ουσίες που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το πορτοκαλί, κίτρινο και κόκκινο χρώμα τους και έχουν έντονες αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει στα βερίκοκα τουλάχιστον 600 διαφορετικά καροτινοειδή, μεταξύ των οποίων και ορισμένα από τα πιο ισχυρά, όπως η β-καροτίνη και το λυκοπένιο.
Ο συνδυασμός αυτών των θεραπευτικών ουσιών καθιστά το βερίκοκο μοναδικό «σύμμαχο» στη μάχη κατά του καρκίνου, ενώ παράλληλα έχει αποδειχθεί ότι τόσο η β-καροτίνη όσο και το λυκοπένιο εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» (LDL) χοληστερίνης, που οδηγεί στην αρτηριοσκλήρυνση και σε άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Υπάρχουν 12 ποικιλίες βερίκοκου με παρόμοια γεύση, αλλά με διαφορές στο μέγεθος και το χρώμα (που κυμαίνεται από το κίτρινο στο βαθύ πορτοκαλί). Η εποχή του βερίκοκου αρχίζει από το τέλος του Μαϊου και διαρκεί, ανάλογα με την ποικιλία, μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Στα «καλύτερά τους» βρίσκονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Τρία βερίκοκα τη μέρα…
Τα βερίκοκα, επίσης, είναι και πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες ως γνωστόν συμβάλλουν ιδιαίτερα στην απώλεια βάρους, τη ρύθμιση του σακχάρου, ενώ διαδραματίζουν κι έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Να θυμάστε ότι 3 βερίκοκα περιέχουν 3 γραμ. φυτικές ίνες, δηλαδή 12% της ποσότητας που πρέπει να προσλαμβάνει ο οργανισμός μας σε ημερήσια βάση. Και το καλύτερο, όλες αυτές οι ωφέλιμες ιδιότητες θα σας «χρεώσουν» μόνο με 51 θερμίδες!
ΤΑ ΞΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ
Τόσο τα ξερά όσο και τα φρέσκα βερίκοκα προλαμβάνουν την εκδήλωση καρκίνου, ειδικά του πνεύμονα και πιθανόν του παγκρέατος που συνδέονται με το κάπνισμα.
Επειδή τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα ξερά απ ό,τι στα φρέσκα (λόγω της αφυδάτωσης), τα πρώτα θεωρούνται ισχυρός προστατευτικός παράγοντας και συνιστώνται στους καπνιστές.
Οπως όλα τα τρόφιμα με β-καροτίνη, φαίνεται ότι εμποδίζουν να εκδηλωθούν τα καρκινογόνα αποτελέσματα του καπνίσματος.
http://www.inout.gr/showthread.php?t=23464