ΓΚΟΥΑΒΑ (GUAVA) Συχνά τα φρούτα γκουάβα θεωρούνται υπερφρούτα, πλούσια σε βιταμίνες Α και C, Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι μία μόνο γκουάβα περιέχει 4 φορές τις ίδιες βιταμίνες C με ένα πορτοκάλι. Το φρούτο είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο. Η διατροφική αξία εξαρτάται από το είδος, καθώς η γκουάβα-φράουλα περιέχει μόλις 37 χιλιοστογραμμάρια βιταμίνης C για κάθε 100 γραμμάρια. Τα φρούτα γκουάβα περιέχουν ακόμα πολλά αντιοξειδωτικά.
|
ΛΑΪΜ ΚΙΤΡΟΣ Είναι εξαιρετικό για το ανοσοποιητικό. Βοηθάει στη διαδικασία της πέψης και γι’ αυτό συστήνεται μετά από ένα βαρύ γεύμα. Συντελεί επίσης στην αποβολή τοξινών που προκαλούν δυσκοιλιότητα. Ο χυμός lime είναι καλή πηγή Καλίου που ελέγχει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης. Έχει αντι-καρκινικές ιδιότητες. Βοηθά στην απώλεια βάρους. Στα μαλλιά καταπολεμά την πιτυρίδα και την τριχόπτωση. Τακτική κατανάλωση λεμονιών και limes, σε οποιαδήποτε μορφή κρατά τα ούλα υγιή. Οι αντιοξειδωτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες του lime αναζωογονούν την επιδερμίδα και προστατεύουν από μολύνσεις. Προστατεύει τα μάτια από μολύνσεις.
|
ΦΡΑΟΥΛΑ Η σύστασή της έχει ευεργετικές επιπτώσεις σε όσους πάσχουν απο ρευματισμούς και χολή (κυρίως λόγω των βιταμινών), σε όσους έχουν δυσκοιλιότητα (κυρίως λόγω των φυτικών ινών) και σε όσους έχουν αναιμία και υπέρταση. Δρα επίσης καθαρτικά, διουρητικά, μαλακτικά ενώ βοηθά σημαντικά στην αποβολή τοξινών του οργανισμού, ενισχύοντας τα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Διαθέτει όμως και καλλυντική δράση, τονώνει την επιδερμίδα και την κάνει απαλή, όμορφn και σφριγηλή. Λόγω της Βιταμίνης C και του Καλίου που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, οι φράουλες προσδίδουν επιπλέον οφέλη για την προστασία από τη σιωπηρή νόσο της οστεοπόρωσης, ενώ παρέχουν προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου, πρόληψη κατά του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της αρθρίτιδας.
|
ΚΕΡΑΣΙ Βοηθά στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Αυξάνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού προς τις ασθένειες ενώ διαθέτει αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις. Μία έρευνα σχετικά με τη θεραπευτική αξία των κερασιών υποστηρίζει ότι ο χυμός τους αποτελεί ένα ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών. Μειώνει αισθητά την πνευματική κόπωση, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους μαθητές σε περιόδους εξετάσεων, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου υπάρχουν σε αφθονία. Αντίστοιχη δράση έχει και στη σωματική κόπωση κυρίως λόγω της τέφρας των μεταλλικών αλάτων που περιέχει, αυξάνοντας τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού. Δρα αποτοξινωτικά για το ήπαρ, τη χολή, τους αδένες και γενικότερα τον οργανισμό. Ακόμη, ευνοεί την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, ενώ είναι διουρητικό και χωνευτικό.
|
ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ Το ακτινίδιο έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και Ε. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, καταπολεμά αποτελεσματικά το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα. Έρευνες συνδέουν την κατανάλωση ακτινιδίων με ραγδαία μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Δρα ευεργετικά στην καρδιά, ρυθμίζει τα επίπεδα της πίεσης του αίματος και βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Έχει αντικαρκινική δράση. Βοηθά στην όραση, στο άσθμα, στο ανοσοποιητικό σύστημα. Χαρίζει υγιές και φωτεινό δέρμα. Καταπολεμά την ανδρική στειρότητα και ενδείκνυται για τις εγγύους καθώς βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων του αίματος του εμβρύου στη μήτρα.
|
ΚΑΝΤΑΛΟΥΠΕ Είναι ένα είδος πεπονιού, περιέχει βιταμίνη C και Β-καροτίνη. Αυτά τα δύο συστατικά που περιέχει το κάνουν ισχυρά αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Βοηθά στην μείωση της πίεσης του αίματος. Έχει λίγες θερμίδες (μισό κανταλούπε έχει 97 θερμίδες). |
ΜΗΛΟ Χαρακτηρίζεται ως ο «Βασιλιάς των φρούτων» λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του. Μειώνει την χοληστερίνη, ελέγχει την πίεση, την υπεργλυκαιμία, τις καρδιοπάθειες, την όρεξη, τον καρκίνο, τους ιούς. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και μέταλλα χρήσιμα και ωφέλιμα για τον οργανισμό. Καθυστερεί τα νοσήματα φθοράς και περιέχει αντιγηραντική, αγχολυτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική προστασία. Έρευνες έδειξαν ότι το άρωμα των μήλων έχει μια ηρεμιστική επίδραση σε πολλούς ανθρώπους, καθώς έχει την τάση να μειώνει την πίεση. Αποτελεί εξαιρετικό φυσικό καθαριστικό για τα δόντια και προλαμβάνει την ουλίτιδα. |
ΜΑΝΓΚΟ Το μάγκο συνιστά πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και Α, συνεπώς έχει αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη C συμβάλλει στο σχηματισμό γλυκογόνου αλλά και στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη Α έχει σημαντική συμβολή στην αύξηση των οστών και τη διατήρηση της όρασης. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, χαμηλό σε λιπαρά και έχει λίγες θερμίδες. Η κατανάλωση ενός μάνγκο την ημέρα καλύπτει το 40% των αναγκών μας για φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην ομαλότερη λειτουργία του εντέρου και περιορίζοντας τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου. Είναι μια τροφή χαμηλή σε νάτριο, συνεπώς μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που ακολουθούν διατροφή για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Είναι πλούσιο σε ένα ένζυμο που έχει καταπραϋντική δράση για το στομάχι και περιορίζει την εμφάνιση δυσκοιλιότητας και σπαστικής κολίτιδας.
|
ΠΑΠΑΓΙΑ – ΤΟ ΦΡΟΥΤΟ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, φυτικές ίνες και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Η παπάγια είναι επίσης πλούσια σε ένα ένζυμο, που ονομάζεται παπαΐνη και βοηθά ιδιαίτερα την πέψη, την αφομοίωση των πρωτεϊνών ενώ χρησιμοποιείται και για την θεραπεία τραυμάτων και εγκαυμάτων. Είναι φυσικό υποκατάστατο αντιόξινων φαρμάκων και είναι πολύ χρήσιμη σε άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη, γιατί διασπά τις μικροποσότητες γλουτένης που παρεισφρέουν στη διατροφή τους. Η παπάγια εμφανίζει αντικαρκινικές ιδιότητες έναντι του καρκίνου του τραχήλου, του μαστού, του ήπατος, του πνεύμονα και του παγκρέατος. Έχει αναζωογονητικές ιδιότητες, και οι χυμοί της προλαμβάνουν τη γήρανση.
|
ΑΝΑΝΑΣ Διεγείρει το πεπτικό σύστημα, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σύστημα ιδίως, βοηθά στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης, λεπταίνει το αίμα και προλαμβάνει την ανάπτυξη ασθενειών όπως η αρτηριοσκλήρωση, η θρόμβωση, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή προσβολή. Είναι αποτελεσματικός στην θεραπεία της αρθρίτιδας, της βρογχίτιδας, της πνευμονίας, διαφόρων λοιμώξεων και ασθενειών του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αμβλύνει την πείνα και βοηθά να απομακρυνθούν τα περίσσεια υγρά από το σώμα.
|
ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ Το ξερό δαμάσκηνο παρέχει συνολικά το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης επτά βασικών θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου (περισσότερο από τα σταφύλια, τα μήλα και τα βερίκοκα) και του καλίου. Έχει σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μια μερίδα 100γρ. ξηρά δαμάσκηνα παρέχει στον οργανισμό σχεδόν 4% των καθημερινών αναγκών σας σε βιταμίνη Α και 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δοσης σε β-καροτίνη, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Το ξερό δαμάσκηνο αποτελεί επίσης κορυφαία πηγή των βιταμινών του συστήματος Β για την καταπολέμηση της κόπωσης. Προσφέρει κατά 1/3 περισσότερο σίδηρο από 1 μερίδα συκωτιού και έχει καταγραφεί ως κορυφαία πηγή (η τρίτη καλύτερη μετά τα σύκα και τα σταφύλια) σιδήρου, τα αποθέματα του οποίου είναι απαραίτητα για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης. Περιέχει επίσης ισχυρά οξέα φρούτων, που βοηθούν στην πρόληψη και στον έλεγχο της δυσκοιλιότητας καλύτερα από κάθε άλλη τροφή. Παρέχει το ιχνοστοιχείο βόριο, για υγιή οστά και πρόληψη της οστεοπόρωσης.
|
ΜΠΑΝΑΝΑ Η μπανάνα είναι εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, ενώ η γλυκιά της γεύση και ο κορεσμός που προκαλεί λόγω των φυτικών ινών την καθιστούν ένα ποιοτικό σνακ σε σχέση με οποιοδήποτε επεξεργασμένο τρόφιμο ή γλύκισμα. Είναι πολύ καλή πηγή Βιταμίνης C, καλίου και φυτικών ινών. Η βιταμίνη C που περιέχεται στη μπανάνα, ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού και προστατεύει από ασθένειες. Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τη σύνθεση του συνδετικού ιστού, την απορρόφηση του σιδήρου και τη σύνθεση κυττάρων του αίματος. Η περιεκτικότητα της μπανάνας σε Κάλιο είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με άλλα φρούτα και τρόφιμα. Το Κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρωτεϊνοσύνθεση και τη διατήρηση και ανάπτυξη της μυικής μάζας, καθώς το κάλιο ρυθμίζει τα νευρικά ερεθίσματα για τη μυική συστολή. Μια δίαιτα πλούσια σε Κάλιο έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για την εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης, καθώς βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας Νατρίου.
|
ΡΟΔΑΚΙΝΟ Χάρη στο σύμπλεγμα βιταμινών, κυρίως C και Ε, που περιέχει προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές, βοηθάει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, βοηθάει στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό διουρητικό και υπακτικό. Είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών. Το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό φρούτα, καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό, επομένως ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Eκτός όμως από τα πολύτιμα συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό, χρησιμοποιείται και ως καλλυντικό. Είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση. Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.
|
ΚΡΑΝΑ (CRANBERRIES) «Αφοπλίζει» τη δράση των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων. Καταπολεμά τα κύτταρα του καρκίνου πριν και μετά την εμφάνιση της νόσου και αποτρέπει τις μεταστάσεις. Περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, το φυλλικό οξύ, τον σίδηρο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, τον φώσφορο, το κάλιο, το σελήνιο, το θείο, τον ψευδάργυρο και τις βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, C και Ε. Είναι πολύ φτωχό σε θερμίδες, επομένως μπορούμε άνετα να τα συμπεριλάβουμε σε ένα διαιτητικό μενού. Θεωρούνται παραδοσιακό γιατρικό για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
|
ΒΕΡΥΚΟΚΟ Περιέχει συστατικά τα οποία μπορούν να καταπολεμήσουν τις μολύνσεις, τις ασθένειες των ματιών, τις καρδιοπάθειες. Απαραίτητος διατροφικός σύμμαχος στην πρόληψη του καρκίνου. Επειδή τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα ξερά από ότι στα φρέσκα, τα αποξηραμένα βερίκοκα θεωρούνται ισχυρός προστατευτικός παράγοντας και συνιστώνται ιδιαίτερα στους καπνιστές για την προστασία των πνευμόνων. Τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, γεγονός που τα καθιστά σημαντική τροφή για νέες γυναίκες και για όσους πάσχουν από αναιμία. Τα 100γρ αποξηραμένα βερίκοκα προσδίδουν 240 θερμίδες. |
ΣΥΚΟ Το αποξηραμένο σύκο είναι εξαιρετική πηγή μετάλλων, βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Περιέχει το χλωρογενικό οξύ που βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου και γλυκόζης στο αίμα για τον περιορισμό του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Περιέχει μέταλλα όπως το ασβέστιο (για την πυκνότητα των οστών), ο χαλκός (για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων), το κάλιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Βοηθά τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Η τρυπτοφάνη που περιέχει, απαλλάσει από τις διαταραχές του ύπνου και την αϋπνία, ανακουφίζει από την κούραση και τονώνει την μνήμη. Έχει καθαρτική επίδραση και είναι χρήσιμο για την θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας.
|
ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ Περιέχουν σε υψηλά ποσοστά το φυσικό συστατικό της ασπριρίνης (σαλικυλικά). Διαθέτουν υπακτικές ιδιότητες, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας. Βοηθούν στην γονιμότητα καθώς ενισχύουν την παραγωγή σπερματοζωαρίων και τεστοστερόνης. Είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και πρωτεϊνες. Ιδανική τροφή για όσους αναρρώνουν από ασθένειες, εγχειρήσεις και για τις λεχώνες.
|
ΣΤΑΦΙΔΕΣ (ΞΑΝΘΕΣ / ΜΑΥΡΕΣ) Αποτελούν ένα ωραίο σνακ ειδικά για αθλητές. Οι σταφίδες γενικά έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, είναι δηλαδή πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όμως αποδίδουν και πολλές θερμίδες. Σε 100 γραμμάρια σταφίδας αντιστοιχούν 250 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι σταφίδας ισοδυναμεί περίπου με οκτώ φλιτζάνια φρέσκο σταφύλι. Οι σταφίδες αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, καλίου και σεληνίου ενώ παράλληλα περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνες Β και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αποτελούν καλή φυτική πηγή σιδήρου, βοηθούν στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Η σταφίδα (σκούρα ή ξανθή) είναι άριστη πηγή Καλίου, που έχει αποδειχθεί ως ένα από τα στοιχεία που μειώνει την πίεση του αίματος και την κατακράτηση υγρών. Στη σταφίδα αφθονούν οι φυτικές ίνες, οι οποίες δρουν κατά της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν βακτήρια στο στόμα τα οποία ευθύνονται για την τερηδόνα και την ουλίτιδα. Οι ουσίες αυτές έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν την ανάπτυξη μικροβίων στο στόμα, να εμποδίζουν την προσκόλληση τους στα δόντια και τα ούλα και να εμποδίζουν τη δημιουργία οδοντικής πλάκας. Οι σταφίδες περιέχουν κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη οι οποίες δεν υποστηρίζουν τη δημιουργία της οδοντικής πλάκας.
|