Αρκετές καλλιέργειες μαύρης κορινθιακής σταφίδας ευδοκιμούν στην περιοχή της Ηλείας, ενώ πρόκειται για ένα προϊόν που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την σωστή διατροφή του ανθρώπου.
Όπως αναφέρει στην «ΠΡΩΤΗ» ο Γεωπόνος MSc, Αθανάσιος Κονδύλης, η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα προϊόντα του τόπου, καθώς διαθέτει υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε ενέργεια, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Επίσης τα απλά σάκχαρα που περιέχει όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη αποδίδουν άμεσα ενέργεια. Ειδικότερα ο κ. Κονδύλης, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή του δήμου Ωλένης, που υπάρχουν αρκετές καλλιέργειες μαύρης κορινθιακής σταφίδας τονίζει ότι: «Η επιθυμία να καταναλώνεται αυτό το μοναδικό καλοκαιρινό δώρο της αμπέλου όλο το χρόνο, οδηγεί εδώ και αιώνες τους ανθρώπους της περιοχής μας στην φυσική αποξήρανσή του κάτω από τον Ηλειακό ήλιο και μετά από μια σχολαστική διαδικασία διαλογής και επεξεργασίας να φθάνει στον καταναλωτή με το αυθεντικό άρωμα και τη γεύση του φρέσκου σταφυλιού».
Υψηλή διατροφική αξία
Ο κ. Κονδύλης, συνεχίζει αναφέροντας ότι: «Η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα είναι ένα θαυμάσιο φυσικό προϊόν, με υψηλή διατροφική αξία, πλούσια σε ενέργεια, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Τα απλά σάκχαρα που περιέχει φρουκτόζη και γλυκόζη αποδίδουν άμεσα ενέργεια (100gr προϊόντος αντιστοιχούν σε 250 θερμίδες). Η σταφίδα αποτελεί καλή φυτική πηγή σιδήρου, που βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Είναι άριστη πηγή καλίου που έχει αποδειχθεί ως ένα από τα στοιχεία που μειώνει την πίεση του αίματος και την κατακράτηση υγρών. Παράλληλα ο αποξηραμένος αυτός καρπός της φύσης είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β12, C και E αποτελώντας κατά συνέπεια ένα ακόμα μυστικό της ελληνικής διατροφής. Η σταφίδα επίσης αποτελεί μια τροφή πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες δρουν κατά της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων και βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης. Συμπεραίνουμε ότι αυτό το παραδοσιακό ελληνικό προϊόν μπορεί να συνεισφέρει στην πρόσληψη φυτοχημικών αντιοξειδωτικών ουσιών με προστατευτική δράση έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων μορφών καρκίνου.
Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη ότι οι σταφίδες είναι επιβλαβείς για την υγιεινή του στόματος επειδή είναι γλυκές και κολλούν σε αυτό, από έρευνες που έχουν γίνει φαίνεται ότι περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν βακτήρια στο στόμα που ευθύνονται για την τερηδόνα και την ουλίτιδα. Οι ουσίες αυτές έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν την ανάπτυξη μικροβίων στο στόμα. Ταυτόχρονα ενώ η κατανάλωση ζάχαρης ευθύνεται για την αύξηση της οξύτητας και την δημιουργία οδοντικής πλάκας, η σταφίδα περιέχει κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη οι οποίες δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη οδοντικής πλάκας. Εν κατακλείδι, η ανάλυση των μικροσυστατικών της σταφίδας, η περαιτέρω μελέτη των επιδράσεων στην υγεία των καταναλωτών, σε συνδυασμό με την βελτίωση της ποιότητας την πιστοποίηση και την διαφήμιση του σε ένα κόσμο που ψάχνει για «έξυπνα τρόφιμα» ίσως και να αποτελέσουν τα βασικά εργαλεία για την διατήρηση των ελληνικών εξαγωγών και την αντιμετώπιση της κρίσης που περνά αυτό το προϊόν τα τελευταία χρόνια».