Τα σύκα στην αρχαιότητα συνδέονταν με τη λατρεία της Δήμητρας και του Διονύσου και αποτελούσαν βασική τροφή κατά τον δείπνο των αρχαίων Αθηναίων. Τα σύκα ωριμάζουν ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Αποτελούν πολύ καλές πηγές φυτικών ινών, β καροτένιου και φολικού οξέως, καθώς και καλίου, ασβεστίου και φωσφόρου.
Παρόλα αυτά, χρειάζεται μέτρο η κατανάλωσή τους καθώς έχουν υψηλή ενεργειακή αξία, αφού τα 100 γρ. αποδίδουν 270 θερμίδες περίπου. Συνήθως τρώγονται μόνα τους, μπορούν όμως να συνοδευτούν από καρύδια, γιαούρτι και μέλι προσφέροντας μέγιστη ενέργεια, απαραίτητη ειδικά σε αθλητές.
Η επιστήμη της διατροφής αποκαλύπτει τα πλεονεκτήματα και τις ιδιότητες των ξηρών καρπών, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και το ξηρό σύκο και η ιατρική επιστήμη τεκμηριώνει τη συμβολή τους στην υγεία του ανθρώπου.
Τα ξηρά σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες A,B,C και σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο και σίδηρο. Δύο βασικοί διατροφικοί σκοποί του ανθρώπου εξυπηρετούνται ταυτόχρονα μέσω της κατανάλωσης ξηρών σύκων. Περίπου 10% της ενέργειας που καταναλώνει ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντληθεί με την κατανάλωση 100 γραμμαρίων την ίδια στιγμή που ικανοποιούνται το 7% των αναγκών σε πρωτεΐνες , το 17% σε ασβέστιο, 30% σε σίδηρο και μαγνήσιο και ποσοστά γύρω στο 5% σε βιταμίνες, όλα απαραίτητα για την καλή διατήρηση της χημικής ισορροπίας του οργανισμού και της κυτταρικής λειτουργίας.
Επιπλέον των παραπάνω, τα ξηρά σύκα περιέχουν μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων αφού μέσω αυτών καθαρίζουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό. Το νερό των φυτικών ινών κάνει τα σύκα εύπεπτη τροφή, ενώ η ιδιότητά τους να δεσμεύουν την χοληστερίνη που προσλαμβάνεται από άλλες τροφές έχει σαν αποτέλεσμα να την απομακρύνουν από τον οργανισμό προτού αυτή απορροφηθεί , διατηρώντας την τελικά σε χαμηλά επίπεδα. Εκατό γραμμάρια ξηρών σύκων περιέχουν 6-7 γραμμάρια φυτικών ινών τη στιγμή που η ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη ινών προερχόμενη από διάφορες πηγές είναι 20-35 γραμμάρια.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί και η υψηλή περιεκτικότητα των ξηρών σύκων σε ασβέστιο, η οποία φτάνει αυτή του γάλακτος του οποίου 100 γραμμάρια μπορούν να καλύψουν 17% των ημερήσια συνιστώμενων αναγκών.
Λόγω της υψηλής υπακτικής αξίας χρησιμοποιούνται στη φαρμακολογία ως φυτικό- φυσικό υπακτικό έναντι άλλων χημικών σκευασμάτων.
Μια μέση ημερήσια κατανάλωση 100g / περίπου 5 σύκα περιέχει:
- Σάκχαρα 55-60 g Φώσφορος 163 mg
- Πρωτεΐνες 4 g Μαγνήσιο 91,5 mg
- Λιπίδια 0g Κάλιο 138 mg
- Φυτικές Ίνες 6,7 g Βιταμίνη Α 80 I.U.
- Χοληστερόλη 0 mg Βιταμίνη Β1 0,073 mg
- Ασβέστιο 186 mg Βιταμίνη Β2 0,072 mg
- Σίδηρος 4,2 mg Ενέργεια 217 kcal
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν καθαρά και αδιαμφισβήτητα τη σημαντική διατροφική αξία του ξηρού σύκου, ενός εύγευστου, θρεπτικού και υγιεινού προϊόντος, το οποίο με την κατάλληλη συλλογή, τη φυσική αποξήρανση, την επεξεργασία χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα και φυσικά την επιμελημένη συσκευασία, μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.