- Πού χρησιμοποιούνται οι ξηροί καρποί;
Οι ξηροί καρποί χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική, στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών. Πιο συγκεκριμένα, στη μαγειρική μπορούν να συμπεριληφθούν σε διάφορες συνταγές φαγητών, σε σαλάτες, ή ακόμα και στην παρασκευή ψωμιού. Στη ζαχαροπλαστική πολλά γλυκά περιέχουν ξηρούς καρπούς, όπως κέικ, σιροπιαστά κ.ά. Επιπλέον, στη βιομηχανία τροφίμων βρίσκονται σε διάφορα προϊόντα, όπως σοκολάτες και παγωτά. Η βιομηχανία καλλυντικών χρησιμοποιεί το εκχύλισμα διαφόρων ξηρών καρπών για την παρασκευή αρωμάτων, κρεμών και άλλων προϊόντων ομορφιάς. Τέλος, μπορούν να καταναλωθούν ωμοί, ψημένοι, αλατισμένοι, ή και καραμελωμένοι ως σνακ μέσα στη μέρα, καθώς και ως συνοδευτικό ποτού σε μια νυχτερινή έξοδο.
- Ποιά η κατανάλωσή τους στην χώρα μας και ποιοι είναι οι πιο “αγαπητοί”;
Σύμφωνα με έρευνες, οι Έλληνες καταναλώνουν περίπου 65.000 τόνους ξηρών καρπών ετησίως. Οι πιο “αγαπητοί” είναι τα φιστίκια Αιγίνης, καθώς τα προτιμάει περίπου το 30% του καταναλωτικού κοινού. Ακολουθούν στη δεύτερη θέση τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, με ποσοστό 20%. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο http://www.agrotypos.gr
- Πόση ενέργεια προσφέρουν 100g ορισμένων ωμών ξηρών καρπών;
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ (100g) | ΘΕΡΜΙΔΕΣ (Kcal) |
ΑΜΥΓΔΑΛΑ | 565 |
ΚΑΡΥΔΙΑ | 525 |
ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ | 380 |
ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ | 626 |
ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΡΑΠΙΚΑ | 570 |
ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΣ | 632 |
ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΣ | 646 |
ΚΑΣΙΟΥΣ | 600 |
ΜΑΚΑΝΤΕΜΙΑ | 714 |
ΣΤΡΑΓΑΛΙΑ | 364 |
Οι ψημένοι και αλατισμένοι δεν παρουσιάζουν διαφορά στις θερμίδες σε σχέση με τους ωμούς, ενώ οι καραμελωμένοι είναι πιο αυξημένοι θερμιδικά.
- Οι ξηροί καρποί παχαίνουν;
Αν και οι ξηροί καρποί αποδίδουν πολλές θερμίδες, η προσεκτική κατανάλωσή τους, στα πλαίσια πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής, δεν οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους. Αντιθέτως, έρευνες έχουν δείξει ότι συχνά, όταν αυτοί καταναλώνονται ως ενδιάμεσο σνακ, επιφέρουν κορεσμό, με αποτέλεσμα την πρόσληψη μικρότερης ποσότητας τροφής στο επόμενο γεύμα.
- Ποια η συνιστώμενη πρόσληψη ξηρών καρπών;
Η σύσταση για την κατανάλωσή τους είναι 1 μικρή χούφτα (~30g) 3-4 φορές την εβδομάδα, συνυπολογίζοντάς τους, φυσικά, στην ημερήσια κατανάλωση θερμίδων. Μπορείτε να καταναλώνετε οποιοδήποτε ξηρό καρπό, αρκεί να μην έχετε κάποια αλλεργία σε αυτόν, δείχνοντας κάποια προσοχή στα κάσιους καθώς είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θερμίδες, γι’ αυτό και η σύσταση τους είναι σχετικά μικρή.
- Τι πρέπει να κάνω όταν έχω αλλεργία σε κάποιο ξηρό καρπό;
Σε περίπτωση που κάποιος έχει αλλεργία σε κάποιο ξηρό καρπό δεν πρέπει να τον καταναλώσει . Συνετό θα ήταν να προσέχει τις συσκευασίες των τροφίμων μήπως και περιέχουν ίχνη του συγκεκριμένου ξηρού καρπού, καθώς ακόμα κι αυτά είναι ικανά να πυροδοτήσουν την αλλεργική αντίδραση.
- Ποια η διαφορά ωμών και επεξεργασμένων ξηρών καρπών;
Οι ψημένοι και οι καραμελωμένοι ξηροί καρποί, χάνουν κάποια από τα θρεπτικά συστατικά τους (π.χ. κάποιες βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Ε ) λόγω της επεξεργασίας που έχουν υποστεί. Επίσης, προτιμότερο είναι να καταναλώνονται ανάλατοι, καθώς η συνιστώμενη πρόσληψη αλατιού είναι μόλις 5g την ημέρα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού).
- Ποια τα θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών;
Οι ξηροί καρποί περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-ε και ω-6), μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αργινίνη (φυτική πρωτεΐνη), φυτικές ίνες, και ανόργανα συστατικά (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκός).
- Ποιες οι κυριότερες προστατευτικές δράσεις ;
Οι ξηροί καρποί έχουν καρδιοπροστατευτική δράση καθώς μειώνουν την LDL (“κακή”) χοληστερόλη και αυξάνουν την ΗDL (“καλή”) χοληστερόλη, λόγω της περιεκτικότητας τους σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, και οδηγούν έτσι στη μείωση του κινδύνου αθηρωμάτωσης. Επιπλέον βοηθούν στην καλή λειτουργία των αρτηριών λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης της βιταμίνης Ε.