Τα ποπ-κορν και τα δημητριακά πρωϊνού σαν τα κορνφ λεικς που κατά κανόνα αντιμετωπίζονται από τους ειδικούς σαν σνακ (junk food) μπορεί να περιέχουν απρόβλεπτα υψηλές ποσότητες από ωφέλιμα αντιοξειδωτικά. Το συμπέρασμα προκύπτει από αμερικανική έρευνα και ανατρέπει τα δεδομένα σε ότι αφορά τη διατροφική αξία αυτών των παρεξηγημένων τροφών. Μέχρι πρότινος η όποια διατροφική αξία των δημητριακών και των σνακ από δημητριακά αποδίδονταν στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάτι που οι παρασκευάστριες βιομηχανίες τροφίμων διαφήμιζαν και στην συσκευασία των προϊόντων. Ωστόσο η πρόσφατη έρευνα από την Αμερικανική Εταιρία Χημικών (ΑCS) υποδηλώνει ότι τα οφέλη από την κατανάλωση τέτοιων τροφών που ανήκουν στην κατηγορία των δημητριακών προέρχονται κυρίως από την υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
Αντιοξειδωτικά και υγεία
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ενοχοποιούνται για την πρόκληση πολλών βλαβών καθώς και την εμφάνιση νοσημάτων φθοράς σαν τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. Παρότι οι ευεργετικές ιδιότητες των αντιοξειδωτικών είχαν αμφισβητηθεί τα προηγούμενα χρόνια η πρόσφατη έρευνα δίνει άλλοθι σε όσους συνηθίζουν να απολαμβάνουν την αγαπημένη τους ταινία στο σινεμά ή το σπίτι μασουλώντας ποπ κορν.
«Σε προγενέστερες έρευνες θεωρούσαμε ότι οι φυτικές ίνες είναι το πιο πολύτιμο συστατικό των δημητριακών για την μείωση του κινδύνου για καρκίνο και καρδιοπάθειες» λέει ο δρ. Joe Vinson, χημικός από το Πανεπιστήμιο Scranton της Πενσιλβάνια, που συντόνισε την μελέτη. Ωστόσο, υπό το φως των νέων δεδομένων οι πολυφαινόλες των δημητριακών φαντάζουν πολύ πιο ωφέλιμες για την υγεία από τις φυτικές ίνες.
Αντιοξειδωτικά στα δημητριακά
Τα δημητριακά πρωϊνού τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα κράκερ και τα αλμυρά σνακ όπως το ποπ-κορν αντιστοιχούν στο 66% της πρόσληψης φυτικών ινών στην τυπική αμερικανική δίαιτα. Μεταξύ των δημητριακών πρωϊνού τα δημητριακά ολικής άλεσης βρέθηκε να περιέχουν περισσότερες πολυφαινόλες, ενώ από τα αλμυρά σνακ που μελετήθηκαν, το ποπ-κορν βρέθηκε πρωταθλητής στην περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.
Πηγή: Guardian