Το φουντούκι έχει μία σπουδαία θρεπτική αξία σε μία καλά ισορροπημένη διατροφή. Έχει αρκετά ουσιώδη υγιή ωφέλη προστασίας κατά των ασθενειών. ‘Έχοντας έναν σημαντικό συνδυασμό ελαίου (συγκεκριμένα ολικό οξύ με πλούσια δομή ελαίου), πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βητα-σιτοστερόλη, ουσιώδη βιταμίνες και μέταλλα, κατέχει μία ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε άλλους καρπούς για την μοναδική ικανότητα να προστατεύει από τις ασθένειες. Είναι γνωστό ότι καταναλώνοντας μόνο 25-30 γρ φουντούκια καθημερινά, είναι αρκετά για να καλύψει καθημερινά τις ανάγκες βιταμίνης Ε και ένας καλός τρόπος προστασίας κατά των καρδιακών αρτηριών και καρκινικών παθήσεων.
Το φουντούκι και το φουντουκέλαιο είναι η πιο γνωστή πηγή βιταμίνης Ε η οποία είναι σημαντική για τούς υγιείς καρδιακούς μύες καθώς επίσης και άλλους μύες τού σώματος. Επίσης είναι απαραίτητο για την κανονική λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Η βιταμίνη Ε προλαμβάνει την διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων έτσι ώστε να εξυπηρετεί ως προστασία κατά της μείωσης τού αίματος η οποία ονομάζεται αναιμία.
Ένα άλλο πλεονέκτημα της βιταμίνης Ε η οποία βρίσκεται στα φουντούκια είναι να εμποδίζει τους παράγοντες πού προετοιμάζουν την βάση για καρκινικές παθήσεις. Εάν ο καρκίνος ήδη σχηματίστηκε στο σώμα, τότε πολεμάει για να εξουδετερώσει τα βλαβερά κύτταρα. Η βητα-σιτοστερόλη, η οποία βρίσκεται άφθονη στα φουντούκια, είναι ένα σημαντικό μέσο πού μειώνει την χοληστερίνη και εμποδίζει τον καρκίνο (μαστού και προστάτη).Έτσι, καταναλώνοντας 25γρ φουντούκια καθημερινά προστατεύει το σώμα και από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.
Τα φουντούκια είναι πλούσια σε λάδι. ‘Όντως, το 60-70% των φουντουκιών περιέχει λάδι. Αυτή η δομή δεν δίνει μόνο ενέργεια στα όργανα, αλλά και προστασία στην θερμοκρασία τού σώματος, προστασία κατά των εξωτερικών παραγόντων και βοηθάει στην διαδικασία των βιταμινών οι οποίες έλιωσαν στο λάδι. Στον συνδυασμό τού φουντουκέλαιου, υπάρχουν μερικά λιπαρά οξέα τα οποία εκτελούν σημαντικές λειτουργίες των οργάνων. Για παράδειγμα, το ολικό οξύ το οποίο βρίσκεται στο φουντουκέλαιο προλαμβάνει την αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα, μειώνει την χοληστερίνη κατά 25,2%, ρυθμίζει το ζάχαρο στο αίμα, αυξάνει την προστατευτική Απαπρατεΐνη Α-1 κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 25% και μειώνει τον κίνδυνο Απαπρατεΐνης ΄Β΄ κατά 7.5%. ´Ένα άλλο ευεργετικό οξέο στο φουντουκέλαιο είναι το Λινολεΐκό Οξύ το οποίο βρίσκεται άφθονο στο φουντουκέλαιο. Το λινολεικό οξύ παίζει ένα σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη και υγειή εξέλιξη των οργάνων.
Βιταμινούχα Συστατικά στα Φουντούκια
Τα φουντούκια είναι μία καλή πηγή βιταμινών Β1, Β2 και Β6. Αυτές οι βιταμίνες είναι ουσιώδεις στον σχηματισμό τού αίματος και στην διανοητική υγεία, ιδιαιτέρως για τα παιδιά που αναπτύσσονται με τον χρόνο.
Οι παρακάτω βιταμίνες μπορούν να βρεθούν σε επαρκείς ποσότητες στα φουντούκια:
- Ασβέστιο το οποίο είναι σημαντικό για υγειή κόκαλα και δόντια
- Σίδηρος, ο οποίος λειτουργεί για την παραγωγή αίματος.
- Ο ψευδάργυρος ο οποίος έχει ένα σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη των σεξουαλικών ορμονών.
- Το Κάλιο το οποίο είναι απαραίτητο για την τόνωση του νευρικού συστήματος και για την σωστή λειτουργία του μυΐκού συστήματος.